اگر خود را برای جراحی ایمپلنت دندان آماده میکنید خوب جایی آمدهاید زیرا ما بدون اینکه بخواهیم وقت شما را بگیریم و یا شما را به بیراهه بکشانیم، با ذکر 7 نکته ساده شما را مهیای کاشت ایمپلنت خواهیم کرد.
تصمیم جدی بگیرید
با خودتان روراست باشید. اگر 1 یا تعدادی از دندان های خود را از دست داده اید، بلاخره باید به فکر جایگزین کردن آن ها باشید. زیرا دندانی که از دست رفت، دیگر به شکل طبیعی باز نخواهد گشت، و اگر با روشی جای خالی آن ها را پر نکنید، برایتان عوارض زیادی به همراه خواهد داشت.
یک متخصص ایمپلنت خوب پیدا کنید
شاید این مهمترین مرحله برای افرادی است که به دنبال کاشت ایمپلنت هستند. زیرا همه چیز به انتخاب یک متخصص ایمپلنت خوب بستگی دارد. شما هر چقدر آماده باشید و همه چیز مهیا باشد، اما نتوانسته باشید یک متخصص خوب پیدا کنید، احتمالاً روند کاشت ایمپلنت شما خوب پیش نخواهد رفت.
معاینات دندانپزشکی را به صورت کامل انجام دهید
پس از انتخاب یک متخصص ایمپلنت خوب، شما تقریباً بیش از 50 درصد مسیر را طی خواهید کرد. از اینجا به بعد، دیگر همه چیز به جراح و یا متخصص شما بستگی دارد. شما یک جلسه به مطب دکتر خود مراجعه می کنید و به صورت کامل تحت معاینه و ارزیابی قرار می گیرید.
به توصیه های متخصص ایمپلنت خود عمل کنید
در جلسه معاینه و ارزیابی اگر تصمیم بر آن باشد که جراحی ایمپلنت انجام دهید و درباره تمام مسائل مانند، هزینه ایمپلنت دندان، نوع ایمپلنت، روز عمل و … صحبت شد، متخصص دستورالعمل هایی به شما می دهد تا با آمادگی بهتری جراحی صورت بگیرد. مثلا ممکن است به شما لیست داروهایی را بدهد که می بایست مصرف کنید.
در صورت لزوم خود را برای پیوند استخوان آماده کنید
یکی از آمادگی های قبل از کاشت ایمپلنت دندان باید داشتن تراکم کافی استخوان فک باشد. یعنی این استخوان به اندازه کافی متسحکم باشد تا ایمپلنت بدون مشکل در آن کاشته شود. اما اگر مدت زیادی است که دندان خود را کشیده اید و یا با تراکم ناکافی استخوان دندان مواجه هستید، باید حتما خود را برای پیوند استخوان آماده کنید.
مراقب آنچه می خورید باشید
قبل از جراحی، یک وعده غذایی خوب و سبک میل کنید. اگر آرامبخش وریدی به شما تزریق خواهد شد ناشتا به کلینیک دندانپزشک مراجعه کنید. این یعنی باید دست کم از 8 ساعت قبل چیزی میل نکرده باشید.
خود را برای روزهای پس از عمل آماده کنید
در خصوص آمادگی های قبل از عمل نکته جالبی وجود دارد و آن نکته هم این است که قبل از عمل شما باید به فکر پس از عمل نیز باشید. استراحت برای روزهای بعد از عمل در زمان بهبودی ضروری است و برای اینکه بتوانید به خوبی این دوره را سپری کنید باید قبل از عمل به فکر این روزها باشید.
معمولا درمان های خانگی مثل استفاده از کمپرس یخ برای التیام تورم در دوران نقاهت کشیدن دندان کارآمد اند. در سطر پایین به برخی از مراقبت های لازم در این دوران خواهیم پرداخت:
درد خود را با کمپرس یخ التیام بدهید.
پد گازی که دندانپزشک روی ناحیه آسیبدیده گذاشته است را با دندان فشار دهید و به تشکیل لخته خون در آن قسمت کمک کنید.
داروها ، حتی آن هایی که نسخه ندارند، را طبق دستورالعمل مصرف کنید.
تا 24 ساعت پس از کشیدن دندان استراحت کنید.
تا 24 ساعت پس از جراحی از نی برای نوشیدن استفاده نکنید.
سیگار نکشید!
تا 24 ساعت دهان تان را آب نکشید.
هنگام دراز کشیدن سرتان را به سمت بالا نگه دارید.
دندان هایتان را مثل همیشه مسواک بزنید و به آن نخ دندان بکشید.
تا 24 ساعت غذاهای نرم مثل پودینگ سیب زمینی مصرف کنید.
بعد از 24 ساعت، با آب نمک دهانتان را بشویید.
طی چند روز پس از عمل به تدریج غذاهای سفت را به برنامه غذایی تان اضافه کنید.
اگر درد و یا تورم ناحیه جراحی شده پس از چند روز هنوز از بین نرفته است، به دندانپزشک مراجعه کنید و این موضوع را با او در میان بگذارید.
عوارض کشیدن دندان
معمولا مزایای کشیدن دندان از معایبش بیشتر است. با وجود این نمی شود برخی از عوارض محدود آن را نادیده گرفت. رایج ترین عوارض شامل موارد زیر می شود:
ادامه خونریزی بیش از 12 ساعت
تب و لرز شدید که نشانه عفونت است
حالت تهوع و استفراغ
سرفه
درد قفسه سینه
تنگی نفس
تورم در ناحیه جراحی شده
مرسوم است بعد از عمل جراحی لثه، یک لخته خون در حفره دندان تشکیل می شود. اگر این اتفاق رخ ندهد احتمالا سندروم حفره خشک به وجود می آید. در این حالت استخوان حفره در معرض دید قرار می گیرد. یکی از راه حل های دندانپزشک پانسمان کردن آن ناحیه است. پس از گذشت چند روز یک لخته خون جدید در آن محل تشکیل می شود و معضل حفره خشک به کلی از بین می رود.
پروتز اوردنچر از همه انواع پروتز دندان مدرن تر است. اگر پروتز معمولی روی فک و استخوان پایینی سوار می شود، پروتز در اوردنچر اما بر ایمپلنت تکیه دارد. به زبانی دیگر در این روش پروتز متکی بر ایمپلنت است و توسط ایمپلنت ها نگه داشته می شود. همین باعث می شود که پروتز هرگز، چه هنگام لبخند و چه هنگام جویدن، لیز نخورد.
در اوردنچر متکی بر ایمپلنت، پروتز بر 8 پایه ایمپلنت روی هر قوس قرار می گیرد و درست مثل دندان های مصنوعی ، به آسانی می شود جا به جایشان کرد. به خاطر همین آن را «دندان مصنوعی محکم» هم نام گذاری می کنند. با این همه یک فرق اساسی میان دندان مصنوعی و اوردنچر وجود دارد:
دندان مصنوعی بر لثه چسبانده می شود اما آنگونه که اشاره شد، در اوردنچر متکی بر ایمپلنت پروتز بر روی ایمپلنت سوار است. یکی دیگر از تفاوت های اساسی میان اوردنچر و دندان مصنوعی این است که پروتز در اوردنچر عامل موثری برای جلوگیری از تحلیل رفتن فک استخوان به شمار می رود.
اوردنچر به درد چه کسانی می خورد؟
معمولا به بیمارانی که تمام دندان های خود را از دست داده اند پیشنهاد می کنیم از اوردنچر استفاده کنند. با وجود این، بیماران برای اوردنچر به یک بافت استخوانی محکم نیاز دارند. اگر استخوان های فک بیمار تحلیل بروند و به اصطلاح به آتروفی مبتلا باشند، باید راه های درمانی دیگری را رویشان امتحان کرد. دلیل هم دارد. دلیلش این است که بافت استخوانی باید anchor را کاملا احاطه کند. در نتیجه اوردنچر را به بیمارانی با شرایط زیر توصیه می کنیم:
کسانی که تعداد زیادی از دندان هایشان را از دست داده اند
کسانی که از یک بافت استخوانی محکم در ناحیه فک بهره می برند.
قیمت اوردنچر بر پایه ایمپلنت
قیمت اوردنچر بیش از هر چیز به تعداد ایمپلنت هایی بستگی دارد که پروتزها قرار است بر آن متکی باشند. در مرحله بعد، تعداد دفعات جراحی و طول درمان و برند ایمپلنت های دندان از جمله مواردی اند که در تعیین قیمت اوردنچر نقش بازی می کنند. با این همه هزینه یک دست دندان کامل اوردنچر بر پایه ایمپلنت بیش از 6 میلیون تومان آب می خورد.
قبل از اینکه یکی از انواع ونیرها را به کمک پزشک برای درمان انتخاب کنید، بهتر است آن ها را خوب بسنجید. ما در این قسمت از مقاله سعی کردیم تصویر شفافی از تفاوت میان ونیر پرسلین و ونیر کامپوزیت به دست بدهیم.
مزایای کامپوزیت
ونیر کامپوزیت قیمت کمتری دارد
طول درمان این ونیرها بسیار کوتاه تر است
عیوب را می پوشاند
رنگ دندان را به حالت طبیعی در می آورد
معایب کامپوزیت
نسبت به جنس چینی پرسلین دوام کمتری دارند
نسبت به پرسلین ها به تعویض و تعمیر بیشتری نیاز دارد
مزایای پرسلین
نسبت به کامپوزیت دوام بیشتری دارد
سفارشی ساخته می شود
بهتر از کامپوزیت عیوب و رنگ دندان را اصلاح می کند
معایب پرسلین
فرآیند درخواست به بیش از یک بازدید نیاز دارد
این روکش ها گران تر اند
آسیب پذیر اند، ممکن است بیفتند
قیمت کامپوزیت
گفتیم که قیمت کامپوزیت ونیر ارزان تر از ونیر پرسلین است اما این به آن معنا نیست که کامپوزیت به طور کل قیمتی ندارد. در ادامه با عوامل تعیین کننده در قیمت کامپوزیت آشنا خواهید شد:
تعداد دندان هایی که نیاز به کامپوزیت دارند
کلینیک و لابراتواری که برای کار کامپوزیت بهش مراجعه می کنید
دندانپزشکی که کار کامپوزیت را انجام می دهد
قیمت مواد برای ساخت کامپوزیت
نوع کامپوزیت، مستقیم و یا غیر مستقیم
مراقبت های لازم بعد از فرایند روکش کامپوزیت
قبلا هم اشاره کردیم که ونیر کامپوزیت، از نوع مستقیم و یا غیر مستقیمش، نسبت به مثلا پروسلین که شکل دیگری از روکش است، کم تر عمر می کند. شاید پنج تا هفت سال. بعد از آن باید یک جایگزین برایش پیدا کنید. یک کامپوزیت دیگر. با وجود این ممکن است که مراقبت ها پس از فرایند روکش کامپوزیت عمر ونیر را افزایش دهد. در اینجا راه های مراقبت از این ونیرها را فهرست کرده ایم:
واقعیت این است که ایمپلنت فوری به کار هر کسی نمی آید. اگر تصمیمتان را گرفته اید و می خواهید خیلی فوری ایمپلنت کار بگذارید باید از سلامت لثه و دندان تان مطمئن باشید. استخوان فک تان را باید ارزیابی کنید، ببینید آیا شرایط عمومی بدن تان تحمل طی مراحل جراحی ایمپلنت فوری را دارد یا نه و بیماری های زمینه ای تان زیر ذره بین بگیرید. برای ایمپلنت فوری باید تقریبا همه شرایط پایین را یک جا با هم داشته باشید:
فقدان بیماری های زمینه ای کنترل نشده
سلامت عمومی
آمادگی کامل استخوان ها برای کاشت ایمپلنت
ترک دخانیات و مشروبات الکلی برای چند روز پیش و پس از عمل
سلامتی لثه و دهان
به لیست بالا ترک عادت مخرب دندان قروچه را هم اضافه کنید. با این همه، تشخیص این نکته که آیا ایمپلنت فوری دندان برای ما مناسب است و یا نه، با پزشک متخصص و پس از آزمایشات و عکس برداری ریز و درشت خواهد بود.
مزایای ایمپلنت تک مرحله ای
میپرسید ایمپلنت فوری چه امتیازی نسبت به دیگر انواع ایمپلنت دارد و اصلا چرا باید این یکی را از میان آن همه انتخاب کنیم؟ پیداست:
طول درمان کوتاه
جراحی های کمتر
حفظ ظاهر زیبای دندان
حفظ سلامت بیان و گفتار
ایمپلنت فوری دردسرهای یک جراحی با طول درمان بلند را ندارد، این نوع از ایمپلنت خیلی سریع و در یک جلسه تمام می شود. از طرفی در ایمپلنت از نوع فوری اش، شما نیازی به جراحی متعدد از قبیل پیوند و ترمیم استخوان ندارید. دیگر مزیت آن در ظاهر است. لازم نیست یک دندان نصف و نیمه را تا مدتها، شاید چند ماه، این ور و آن ور ببرید. شما در این سبک از ایمپلنت کار را در یک جلسه با کاشت ایمپلنت یکسره می کنید. به این ترتیب نه تنها ظاهر بلکه گفتارتان نیز تحت تاثیر جراحی های دیگر با طول درمان زیاد قرار نخواهد گرفت.
عوارض ایمپلنت تک مرحله ای چیست؟
شنیدهاید لابد که می گویند: عجله کارِ شیطان است و هیچ کارِ عجله ای، خوب از آب در نمی آید. این کمابیش درباره عوارض ایمپلنت فوری نیز جور از آب در میآید. فوریت در ایمپلنت دندان ممکن است به لق شدن و خرابی ایمپلنت کاشته شده منجر شود. اما این همه عوارض ایمپلنت فوری نیست:
لمینت دندان را اغلب به دو نوع تقسیم می شود، اولی ونیر کامپوزیت و دومی ونیر پرسلین و یا همان لمینیت سرامیکی. هر دو نوع چه در میزان هزینه ها و چه در فرایند و طول درمان با دیگری تفاوت دارند. جدول زیر تفاوت میان کامپوزیت و لمینیت سرامیکی را نشان می دهد:
ونیر کامپوزیت برگشت پذیری دارد اما لمینت قابل برگشت نیست
ماندگاری ونیر کامپوزیت 5 تا 7 سال اما لمینت 10 تا 14 سال است
ونیر کامپوزیت آسیب پذیر تر است و زودتر لک می شود
قیمت لمینت بالاتر از ونیر کامپوزیت است
طول درمان لمینت سرامیکی کمی بیشتر از روش های مشابه دیگر مانند کامپوزیت دندان است. لااقل دو و یا سه جلسه بیش تر! این یکی از دلایلی است که بسیاری را در تصمیم گیری به شک می اندازد. آن ها ترجیح می دهند راههای جایگزین را انتخاب کنند. با وجود این آگاهی نسبت به مراحل لمینت دندان شاید این فرایند رازآمیز و در ابتدا کمی ترسناک را شفاف کند و افسانه هایی را که پیرامونش ساخته اند، از بین ببرد. مراحل کلی عبارتند از:
مشاوره + تصویر برداری با اشعه ایکس
تراش سطحی از مینای دندان + قالبگیری
چسباندن لمینت دندان + تثبیت کردن آن
مراحل و طول درمان لمینت دندان چقدر است؟
حالا که خوب از مراحل و مزایای عمل لمینت دندان سردرآوردید، بد نیست نگاهی هم به معایب و محدودیت هایش بیندازید، اینطور درباره اش راحتتر تصمیم خواهید گرفت.
چرا دندان هایمان را لمینت می کنیم؟
یکی از مزایای مهم لمینت دندان این است که شکل دندان ها به حالت طبیعی اولیه برمی گرداند. در برخی موارد دیگر نیزرنگ دندان هایی که در اثر مصرف داروهای گوناگون، دخانیات و یا عدم مراقبتهای اولیه از رنگ و رو افتاده اند بهبود می بخشد. در کنار این دو کارکرد ضروری، دندان های ترک خورده، شکسته و یا نامنظم را نیز سر و شکل می بخشد.
لمینت عمدتا دوام بالایی دارد (حدود بین 8 تا 15 سال) و طول درمانش مایه دردسر نیست! هر چند ابتدا باید سطحی از تاج دندان تراشیده شود اما این تراش ها کمتر از آسیب های مهمی است که روش های مشابه با خود به همراه می آورند.
بریجها انواع و اقسام گوناگونی دارد، و این گوناگونی بیشتر تحت تاثیر ناحیهای است که قرار است دندانپزشک آن را بریج کند. به طور معمول متخصصان از چهار شکل بریج نام می برند:
بریج ثابت سنتی (abutment)
ریج ثابت سنتی و یا abutment همان نوعی است که مراحلش را با عنوان روش متداول بریج دندان شرح و بسط دادیم. اگر دندان تان را از دست دادهاید اما دندان های کناری در هر دو سو سالم و قبراقاند، شما میتوانید از بریج abutment استفاده کنید. این مدل بریجها معمولا با تاج دندان نگهداری میشوند.
بریج کانتیلیور(cantilever)
گفتیم که برای نگه داری از بریج abutment باید دندان های کناری از هر دو سو سالم باشند اما برای بریج cantilever یک دندان کناری سالم هم کافی است. چرا که cantilever برخلاف abutment با یک دندان سالم نیز تثبیت شدنی است. در باقی موارد، هر دو نوع بریج یکساناند.
بریج ماریلند (Maryland)
ای Maryland نسبت به دو نوع دیگر نیازی به دندان سالم نه در این سو و نه در آن سو ندارد. چرا که اصولا این بریج ها توسط چارچوب های فلزی مراقبت و نگهداری میشوند. پس اگر دو دندان کناری در هر دو ور سالم نیست، نگران نباشید. بریج ماریلند گزینه مناسبی برای درمان دندان شماست.
بریج پشتیبانی شده
وب های فلزی، هیچ کدام! این نوع بریج ها با کاشت ایمپلنت محافظت می شوند. به این ایمپلنت ها، دندان های محافظ هم میگویند. البته که عمل بریج پشتیبانی شده به تناسب با دیگر عمل های بریج دندان دشوارتر به نظر میآیند، چرا که عملا به دو جراحی نیاز دارند، یکی کاشت دندان محافظ و دیگری کارگذاشتن بریج!
مراحل بریج دندان
باز کردن فضای مناسب برای بریج + اسکن دیجیتال
ساخت بریج + کارگزاری بریج موقت
کارگزاری بریج دائم
تمام مراحل بالا در دو جلسه ویزیت دندانپزشکی انجام می گیرد و بعد نوبت به مراقبت های پس از عمل می رسد. اما همانطور که تاکید کردیم، اینها همه مراحل یک عمل متداول بریج دندان اند. در حالیکه چگونگی عمل بریج متناسب با انواعش متفاوت است.
ایمپلنت یکی از عمل های دندانپزشکی است که مرحله به مرحله انجام میشود و این مراحل اغلب چند ماه طول می کشند. به طور کلی مراحل ایمپلنت دندان عبارتند از:
کشیدن دندان
گاهی چارهای نیست! باید از دندانتان دل بکَنید، اگر نه دندان خراب میتواند آسیب را به باقی دندانها سرایت دهد. شاید هم عفونت لثه شما را وادار کند که دست به کار کشیدن دندان شوید! در هر دو صورت شما دندانی را از دست خواهید داد. اجازه بدهید دندانپزشک کارش را انجام دهد و دندان لق را بکشد و دور بیندازد. او برای شما سورپرایز ویژه دارد: یک دندان نو!
پیوند استخوان و کاشت پایه ایمپلنت
حالا که دندان ناسالم بیهیچ آسیبی به بافت فک و لثه از بین رفت، نوبت پیوند استخوان ایمپلنت است، البته نه در همه موارد! اینجور وقتها که استخوان تحلیل رفته و پیوند استخوان ضروریست، دندانپزشک دست به کار یک جراحی مختصر میشود. اینطور جا را برای جاگذاری ایمپلنت در استخوان باز میکند. اول، ایمپلنت را در محل استخوان تحلیل رفته پیچ میکند و بعد یکی از انواع پودرهای پیوند را روی استخوان تحلیل رفته و ایمپلنت میریزد و دربِ ایمپلنت را میگذارد تا چیزی توش نرود.
رشد و ترمیم استخوان
3 ماه فرصت دارید تا استخوان پیوند خورده، ترمیم شود و رشد کند. وقتی استخوان خوب پیوند خورد، درب ایمپلنت را بر میدارند و رویش Healing abutment را متصل میکنند.
انتخاب رنگ و قالبگیری
رنگ ایمپلنت را معلوم کنید، قالب بگیرید و برای لابراتور بفرستید! البته نه خودِ خودِ شما، پزشک معالجتان! به مدت یک هفته، با کمک اسکنر دیجیتال و دستگاه تراش و ساخت در لابراتوار مرحله قالبگیری کامل میشود.
کارگزاری ایمپلنت
سورپرایز اینجاست: وقتی روکش ایمپلنت را بر abutment میبندند.
تبریک! شما یک دندان نو در دهان دارید!
ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟
پیشتر نیز اشاره شد که ایمپلنت دندان تقریبا به کار درصد بالایی از داوطلبان و متقاضیان این روش از کاشت دندان میآید! حتی کسانی که از دیابت و بیماریهایی از این دسته رنج میبرند و یا آسپرین و داروی ضد انعقاد خون مصرف میکنند، میتوانند با نظر پزشک از این روش بهره ببرند. با وجود این تعداد بسیار کمی از مراجعین هستند که بهتر است از درمان ایمپلنت پرهیز کنند:
کسانی که دوران بارداری را از سر میگذرانند.
افرادی که تحت درمان رادیوتراپی در ناحیه فک و دندان بودهاند و یا در طولانی مدت درمان بیسفسفونات را تجربه کردهاند.
کسانی که سیگار می کشند
کسانی که دیابت کنترل نشده دارند
کسانی که پوکی استخوان دارند
اگر از جمله این افراد نیستید، خیالتان راحت! ایمپلنت دندان آب در دلتان تکان نمیدهد. کافی است پزشک مجربی پیدا و زیر نظر او از میان انواع مختلف ایمپلنت دندان، یکی را انتخاب کنید و هزینههای درمان را بسنجید. دست به کار شوید!
شوخی ندارد، هزینه ایمپلنت دندان بالاست! دلیل هم دارد: هزینه ایمپلنت دو سویه است. اولی هزینه خودِ ایمپلنت و دومی هزینه ایست که جراح برای درمان طلب میکند. وقتی چشمها به هزینه ایمپلنت دندان میافتاد، اولین سوالی که طرح میشود این است که چگونه میتوان تا آنجا که راه دارد از هزینهها کاست. بسیاری راهحل را در دریافت هزینهها از بیمه و بسیاری در خرید ایمپلنت ارزان جستجو میکنند.
آیا بیمه هزینه ایمپلنت دندان را میدهد؟
نه بیمه پایه و نه بیمه تکمیلی، هیچکدام!
بیمه پایه تنها بخش کوچکی از هزینههای درمان دندان را پوشش میدهند. از طرف دیگر بیمه تکمیلی نیز چیزی پیرامون پوشش هزینههای ایمپلنت ندارد. اگر بنا دارید از بیمه برای پرداخت هزینه کاشت دندانتان کمک بگیرید، باید این موضوع را در موارد تحت پوشش بیمه تکمیلی جستجو و بررسی کنید ببینید آیا تحت پوشش قرار میگیرد و یا خیر!
به طور کل اما پرداخت هزینه ایمپلنت با بیمه چندان تفاوتی با پرداخت هزینه ایمپلنت بدون بیمه ندارد. چرا؟ ساده است! پولی که بیمه برای پرداخت هزینه ایمپلنت دندان میدهد، چندان چشمگیر نیست.
آیا قیمت ایمپلنت دندان به صرفه است؟
درست حدس زدید! بخش عمدهای از هزینه ایمپلنت دندان پای خرید ایمپلنت مناسب میرود اما حساسیتهایی که برای خرید ایمپلنت مناسب هست، دست و پایتان را برای دور زدن مخارج و خرید یک ایمپلنت ارزان و یا ارزانتر بازار میبندد.
پیشنهاد میکنیم که در خرید ایمپلنت دندان هرگز کوتاهی نکنید! بهتریناش را انتخاب کنید، هر چند بهترین گرانترین است. در غیر اینصورت باید به عوارض بسیاری تن بدهید:
شکستن ایمپلنت
شکستن استخوان
عفونت
جوش نخوردن ایمپلنت
این عوارض نه تنها سلامتی دهان و دندانتان را به خطر میاندازد بلکه هزینههای بیشتری روی دستتان خواهد گذاشت.
آیا میتوانیم هزینه ایمپلنت را قسطی پرداخت کنیم؟
بله و این راه به نظر منطقیتر میآید. هر چند پزشکان همهفن حریف کمی سختتر زیر بار دریافت قسطی دستمزدشان میروند اما امتحانش ضرر ندارد. میتوانید با پزشکتان راجع به پرداخت قسطی هزینه ایمپلنت دندان صحبت کنید و به جمعبندی برسید.
از سویی دیگر کلینیکهای اندکی، خود به خود، این فرصت را عرضه میکنند تا با دریافت هزینه ایمپلنت دندان در چند مرحله باری از دوش مراجعین خود بردارند.
معیارهای محاسبه هزینه ایمپلنت دندان
بازه هزینه ایمپلنت دندان بسیار گسترده است: از چهار میلیون تا دوازده میلیون تومان. آنچه این بازه قیمتها را وسیع و کمی غیرقابل پیشبینی میکند، معیارهای گوناگون و هزینههای متغیریست که در بخشی از این یادداشت به آن پرداختیم. ایمپلنت دندان یکی از گرانقیمتترین خدمات دندانپزشکی است و تحت سلطه عوامل بسیاری قرار دارد:
هزینه ایمپلنت
هزینه جراح
هزینه لابراتوار
تعدیل این هزینهها به روشهای معمول مثل خرید ارزانقیمت ایمپلنت و یا استفاده از بیمههای تکمیلی گاه زیانبار و اغلب نه خیلی مفید است. تنها راه چاره را شاید باید در پرداخت قسطی هزینه ایمپلنت دندان جست و جو کرد.
درآمدن دندان مصنوعی آن هم وقتی داریم از ته دل لبخند می زنیم فقط توی فیلم ها جالب و خنده دار است، در دنیای واقعی یک فاجعه تمام عیار به حساب می آید! اوردنچر دندان راه حلی کم نظیر برای جلوگیری از اتفاقاتی از این دست است. پروتز اوردنچر توسط ایمپلنت پشتیبانی می شود. به خاطر همین هم است که سفت و محکم سرجایش می ماند و تکان نمی خورد، درست مثل یک دندان واقعی! اما این همه آن چیزی نیست که باید راجع به اوردنچر بدانید.
مراحل جراحی اوردنچر
حالا که سر در آوردیم اوردنچر چیست و با تعریف اوردنچر آشنا شدیم، می توانیم با جزییات بیشتری از مراحل جراحی اوردنچر حرف بزنیم. فرایند کارگذاشتن اوردنچر دندان به ترتیب عبارتست از:
معاینه اولیه
در این مرحله از درمان دندانپزشک تشخیص خواهد داد آیا شما گزینه مناسبی برای این روش درمانی هستید یا خیر؟! در همین مرحله هم است که یکی از انواع اوردنچر را برای ترمیم جای خالی دندان تان انتخاب می کند.
کشیدن دندان های ناسالم
ممکن است دندانپزشک تشخیص بدهد که باید یک و یا چندتا از دندان های طبیعی را بِکشد و در آورد. در این صورت چند ماهی زمان لازم است تا استخوان های دور آن دندان ها شروع کنند به ترمیم و بازسازی خودشان.
کارگذاشتن ایمپلنت
در این مرحله به یک بیهوشی مختصر نیاز دارید تا دندانپزشک بتواند به راحتی با چند بُرِش استخوان فک را سوراخ و ایمپلنت را نصب کند.
کارگذاشتن اباتمنت
14 روز پس از کارگذاشتن ایمپلنت، پیچ های ترمیمی برداشته می شوند و جایشان را به اباتمنت ها می دهند. در طی این مدت اوردنچرها آماده و با کمک اباتمنت به ایمپلنت متصل می شوند.
تبریک می گوییم! مراحل درمان شما با موفقیت انجام شده است. حالا می توانید با رعایت اصول اولیه بهداشت دهان و دندان به راحتی بنوشید، بخورید، صحبت کنید و لبخند بزنید. پروتزهای اوردنچر مثل یک دندان طبیعی بهداشت دهان و دندان شما را تضمین می کند.
شما تنها نیستید! تقریبا 50 درصد از مردم جهان از مشکل هالیتوز یا همان بوی بد دهان ناله می کنند. می گویند بوی بد دهان نه تنها یک مشکل بهداشتی بلکه یک مشکل جدی اجتماعی هم است
مهمترین دلایل بوی بد دهان
آدم گاهی خودش می ماند که این همه بوی بد از کجا می آید! مهمترین دلایل آن عبارتند از:
مشکلات حلق و بینی
بیماری های دهان و دندان
چرخه قاعدگی
مشکلات گوارشی
بوی بد دهان ناشی از لثه و دندان
یکی از رایج ترین دلایل بوی بد دهان، خرابی دندان و یا بیماری های مربوط به لثه است. یک علت هم ندارد، بخشی از آن به علت عفونت لثه و بخش دیگری از آن به علت جرم و خرابی دندان است.
نقش مهم جرم دندان در بوی دهان
حتما تا بحال دیده اید که آدم وقتی نخ دندان می کشد نخ دندان کمی بو می گیرد. این به علت جرم های چسبیده به دندان است. جرم دندان، لثه ها را ملتهب و آسیب پذیر می کند و موجب بوی بد دهان می شود. حالا اگر دندان پوسیده دارید و یا دندان تان را تازه پر کرده باشید، این بوی بد تشدید هم می شود. بهتر است قبل از اینکه دندان هایتان پوسیده شوند برای جرمگیری دندان اقدام کنید.
برای رفع بوی بد دهان چه باید کرد ؟
پیشتر نیز اشاره کردیم که این مشکل یکی دو علت به خصوص ندارد، ممکن است از مشکلات گوارشی ناشی شود و یا زیر سر خرابی دندان و لثه باشد. شاید این بوی بد از بیماری های گوش و حلق و بینی ریشه بگیرد، شاید هم همه چیز زیر سر دوران قاعدگی باشد. تازه هر یک از این اختلالات خود به چند علت و منشا تقسیم می شود. پس طبیعی است که از یک پاسخ همه گیر به جواب سوال بالا شانه خالی کنیم، چون هرگز جواب واحدی وجود ندارد. اما به طور کلی سه مرحله اساسی برای رفع این مشکل عبارتند از:
رفع منشا اصلی بوی بد دهان: ابتدا ببینید مشکل از کجاست. آیا دهان و دندانتان عیب کرده است و یا بیماری گوارشی دارید؟ بوی بد به خاطر بیماری های مربوط به گوش و حلق و بینی و یا مربوط به چرخه قاعدگی است؟
اصلاح رژیم غذایی: بعد بروید سراغ یک رژیم غذایی مناسبتر، رژیمی همخوان با ذایقه و طبع شما. مرکبات و میوه جات را در این رژیم از موارد اصلی قرار دهید.
رعایت اصول بهداشت دهان و دندان: در آخر اصول بهداشت دهان و دندان را حسابی رعایت کنید.
عصب کشی دندان روشی است که در آن اقدام به معالجه ریشه دندان میکنیم. زمانی که پوسیدگی دندان وسیع باشد و دندان در حال از دست رفتن باشد از عصب کشی استفاده میکنیم. به طور کلی هدف از انجام عصب کشی، حفظ دندان است تا نیاز به کشیدن یا جایگذاری دندان مصنوعی نباشد.
علائم عفونت پالپ و نیاز به عصب کشی
در ابتدا به شما پیشنهاد میکنیم که هر چند یکبار دندانهای خود را چکاپ کنید تا از این اتفاق پیشگیری کنید. در صورتیکه دندان پر کرده دارید انجام چکاپ هرچند مدت، برای شما بسیار ضروری است. به طورکلی علائم زیر هشدار میدهد که بهاحتمال زیاد دچار آسیب در پالپ شدهاید و باید عصبکشی کنید:
درد دندان و ورم لثه
درد در هنگام خوردن و نوشیدن مخصوصاً زمانی که غذا سرد یا گرم باشد.
لقی دندان
هنگام جویدن، درد داشته باشید.
ترشحات چرکی دندان
ورم صورت
تیره شدن رنگ دندان
عصب کشی دندان چگونه انجام میشود؟
برای انجام عصب کشی، احتمالاً به یک الی دو جلسه نیازمند باشیم. در ابتدا یک معاینه کلی از شرایط دندان و دهانی شما انجام میشود. در صورت تشخیص نیاز به عصبکشی، از شما خواسته میشود تا یک رادیوگرافی از دندان انجام دهید. در زمان شروع عصب کشی، ابتدا یک بیحسی موضعی به محل انجام، تزریق میشود تا دچار درد نشوید. سپس حفرهای داخل تاج دندان ایجاد میکنند. دلیل ایجاد این حفرهها این است که مته یا فرز دندانپزشکی به ریشهها برسد. دیوارههای محفظه پالپ و ریشه و به خصوص نوک ریشه نیز کامل باید تراشیده و تمیز شوند.
پس از پاکسازی کامل هسته دندان، نوبت به پر کردن آن میرسد. دندانپزشک بادقت تمامی پالپ را با مواد پر کننده مخصوصی پر میکند و در نهایت دندان را مهروموم مینماید تا راهی برای نفوذ باکتریها باقی نماند.
در آخر معمولاً دندان باید روکش شود. روکش دندان همان تاج مصنوعی است که روی دندان قرار میگیرد و آن را احاطه میکند. به این ترتیب دیگر فشار چندانی بر تاج واقعی دندان وارد نمیشود و خطر شکستن آن کاهش مییابد.
آیا زنان باردار مجاز هستند تا در دوران بارداری عصب کشی انجام دهند؟
از آنجاییکه در صورت احساس کمی درد یا فشار در دهان، ممکن است بدن خود را سفت کنیم یا به خود فشار بیاوریم، بهتر است زنان باردار هیچگونه از خدمات دندانپزشکی در بارداری، انجام ندهند. اما از آنجاییکه عصبکشی یک درمان اورژانسی به حساب میآید باید انجام شود. با اینحال به دلیل نیاز بهعکس پرتوی ایکس، توصیه میشود در صورت امکان، عصبکشی در سهماهه دوم بارداری انجام شود.
وقتی صحبت از جایگزینی دندان های از دست رفته یا آسیبدیده میشود، ممکن است فکر کنید کدام گزینه بهترین جایگزین است. برای انجام این کار گزینههای مختلفی را میتوانید انجام دهید که بستگی به شرایط شما و صلاح دید دندان پزشکتان دارد. در میان این روشها، ایمپلنت دندانی به اندازهای کارآمد و مناسب است که عملاً محبوبترین روش جایگزین دندانهای از دسترفته محسوب می شود. ایمپلنت دندان میتواند مزایای بسیاری را در اختیار شما قرار دهد که سایر گزینهها فاقد آن باشند. در ادامه همراه ما باشید تا برخی از مهمترین مزایای ایمپلنت دندان را برای شما بیان کنیم.
از فرسایش و تحلیل بافت استخوانی جلوگیری میکنند
در صورتی که محل دندان از دست رفته خود را ترمیم نکنید، به مرور فک و لثه دچار تحلیل میشوند و این به دندانهای اطراف نیز آسیب میزند. میله تیتانیومی که ایمپلنت شما را به استخوان فک شما متصل میکند، این عملکرد ضروری را انجام میدهد، حتی استخوان فک را تشویق میکند تا در طول فرایند بهبودی در اطراف آن رشد کند؛
از دندانهای مجاور پشتیبانی میکند
شکاف در دهان شما که به دلیل از دستدادن دندان ایجاد میشود، میتواند باعث شود که دندانهای دو طرف شکاف موقعیت خود را تغییر دهند و منجر به ناهماهنگی شوند. ایمپلنتهای دندانی این شکاف را پر میکنند و به شما این امکان را میدهند که لبخندی زیبا و یکنواخت داشته باشید.
نیروی نیش را بازیابی میکند
یکی از اساسیترین سؤالاتی که موقع انتخاب جایگزین دندانهای ازدست رفته مطرح میشود، راحت غذا خورد است. در بسیاری از موارد ممکن است فرد نتواند با همان نیرویی که سابق بر این غذا میخورد، غذا بخورد. در ایمپلنت دندانی بهخوبی به این مشکل برطرف شده است.
حفرهای روی سطح ایمپلنت ایجاد نمیشود
دندانهای مصنوعی و پروتز دندان نیاز به مراقبت دارند تا از تجمع باکتری در دهان و ایجاد عفونت جلوگیری شود، اما موادی که ایمپلنتهای دندانی از آن ساخته شدهاند، نمیتوانند پوسیدگی داشته باشند. در نتیجه شما هرگز نگران ایجاد حفره در ایمپلنتهای دندانی خود نخواهید بود!
از تغییر شکل صورت شما جلوگیری میکند
دندانهای شما به حمایت از ساختار صورت شما کمک میکند و از افتادگی گونههای صورت جلوگیری میکند. وقتی دندانهایتان را از دست میدهید، در واقع یکی از تکیهگاههای مهم صورت را از دستدادهاید که در نهایت باعث میشود صورتتان تغییر شکل داده و شما را مسنتر نشان دهد. ایمپلنتهای دندانی مانند دندانهای طبیعی از صورت شما پشتیبانی میکنند و از تغییر شکل آن جلوگیری میکنند.
اگر برایتان جای سوال است که دندانپزشکان عمومی به طور روزانه در مطب خود چه اقداماتی برای بیماران و مراجعان خود انجام میدهید میتوانید با خواندن این بخش به پاسخ سوال خود دست پیدا کنید. به طور کلی این دندانپزشکان اقدامات و پروسه های زیر را در مطب های خود برای بیماران انجام می دهند:
انجام معاینات دندانپزشکی اولیه (شامل تشخیص سرطان اولیه، موارد اورژانسی، چکاپ های دوره ای، معاینات پریودنتال یا لثه ای، معاینات دهان)
تصویربرداری از دهان، فک و دندان با اشعه ایکس
تصاویر اختصاصی دندانپزشکی
اسکن دیجیتال
پر کردن دندان با باندینگ دندان
نصب انواع روکش دندان شامل روکش تمام سرامیک، فلز سرامیک، زیرکونیا و …
درمان غیر مستقیم جهت صاف کردن دندان ها (روش های غیر ارتودنسی)
سفید کردن دندان ها در فرآیند بلیچینگ دندان
اتصال سیلانت برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان
درمان بوتاکس برای مقابله با میگرن، TMJ
تجویز یا در نظر گرفتن انواع پروتز دندان شامل دندان مصنوعی
عصب کشی دندان
پرکردگی موقت دندان
کمک به درمان دندان قروچه
نصب انواع ونیر دندان (شامل لمینت دندان، ونیر کامپوزیت و ...)
آیا دندانپزشکان عمومی می توانند روش های تخصصی دندانپزشکی را انجام دهند؟
به جز پروسه های رایجی که در بالا نام برده شد، این دندانپزشکان میتوانند روش های پیشرفته تر دندانپزشکی را انجام دهند. اما از آنجا که متخصصان دندانپزشکی چند سال بیشتر از دندانپزشکان عمومی تحصیل کرده اند، بهتر است که برای انجام روش های تحصصی دندانپزشکی مانند ارتودنسی دندان، نصب ایمپلنت دندان، مشکلات پیشرفته لثه و … تنها به متخصصان واجد شرایط اعتماد کرد. در ادامه با مهمترین تخصص های دندانپزشکی آشنا خواهید شد.
متخصص ترمیمی و زیبایی دندان
ممکن است که یک دندانپزک عمومی بتواند بخشی از وظایف این متخصص را انجام دهد اما ترمیم و اصلاح طرح لبخند به صورت تخصصی تنها از یک متخصص ترمیمی و زیبایی دندان بر می آید. این متخصص برای بهبود طرح لبخند اقدامات زیر را برای بیماران خود انجام می دهد.
بیمارانی که دارای یک یا چند دندان از دست رفته هستند و همچنین قصد مرتب کردن دندان هایشان را دارند، لازم است هم ارتودنسی و هم ایمپلنت دندان را در برنامه درمانی خود قرار دهند. در چنین مواردی، نیاز بیمار، ترتیب انجام هر یک از این درمان ها را مشخص می کند.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت ها برای جایگزینی دندان هایی که به علت پوسیدگی دندان یا ضربه از دست رفته اند، طراحی شده اند. ایمپلنت شامل یک بخش پیچی تیتیانیومی است که دندانپزشک آن را درون فک قرار می دهد تا جایگزینی برای دندان از دست رفته باشد. وی سپس روکش پروتزی (قسمت قابل مشاهده ی دندان) روی بخش تیتانیومی نصب می کند. این روکش دندان دقیقا عملکرد دندان طبیعی را دارد.
در حقیقت، ایمپلنت های دندان ظاهر و حسی شبیه دندان طبیعی را دارند. حتی ممکن است به مرور زمان فراموش کنید که دندان ایمپلنت شده، جزء دندان های طبیعی تان نمی باشد. از آنجایی که دندان ایمپلنت شده، در میان باقی دندان ها به خوبی استتار می شود (دقیقا به رنگ سایر دندان ها درمی آید) هیچ کس دیگری نیز نمی تواند آن را تشخیص دهد.
آیا ارتودنسی دندان های ایمپلنت شده امکان پذیر است؟
ایمپلنت دندان یکی از موثرترین راه ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است که به بسیاری از بزرگسالان کمک می کند تا لبخندی کامل داشته باشند. حال اگر بیمار بخواهد پس از ایمپلنت؛ دندان هایش را صاف و مرتب کند چه می شودا؟ آیا ارتودنسی دندان های ایمپلنت شده ممکن است؟
در واقع در برخی موارد ارتودنسی با وجود دندان های ایمپلنت شده کاملا میسر است زیرا این دو درمان در یکدیگر خلل ایجاد نخواهند کرد. مسئله این است که بریس های ارتودنسی قادر به حرکت دادن دندان ایمپلنت شده نیستند زیرا تیتانیوم ایمپلنت به استخوان فک جوش خورده است. بر خلاف دندان های طبیعی که توسط بافت های گوشتی پریودنتال حمایت می شوند، ایمپلنت ها مستقیما در فک مستقر شده اند، به همین دلیل بریس ها نمی توانند آنها را حرکت دهند.
ارتودنسی قبل از ایمپلنت
در صورتی که هم به ارتودنسی و هم به ایمپلنت نیاز دارید، بهتر است قبل از ایمپلنت، دندان هایتان را ارتودنسی کنید. زیرا همانطور که قبل تر گفته شد، ایمپلنت ها نمی توانند مانند دندان طبیعی حرکت کنند.
بسیاری از بیماران به منظور ایجاد فضای کافی برای ایمپلنت و حرکت ریشه های دندان های مجاور به جای صحیحشان به درمان ارتودنسی قبل از ایمپلنت نیاز دارند.
وارد شدن آسیب و ضربه مستقیم یا غیر مستقیم به صورت، فک و دهان شایع ترین علت ها است. اگر ضربه منجر به شکستگی، ترک خوردگی یا لب پر شدگی دندان شده باشد احتمال بروز درد متوسط تا شدید وجود دارد.
همچنین شکستگی یا وارد شدن آسیب به روکش دندان، ایمپلنت دندان، دستگاه های ارتودنسی دندان و … نیز می تواند باعث درد دندانها شود.
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان در مراحل پیشرفته می تواند باعث درد دندان شود. این درد زمانی احساس می شود که پوسیدگی به مغز یا پالپ دندان رسیده باشد و التهاب یا عفونت ایجاد کرده باشد. در این شرایط اصطلاحا می گویند دندان به عصب رسیده است و نیاز به عصب کشی دارد. در بعضی موارد که دندان خیلی آسیب دیده باشد کشیدن دندان نیز می تواند درد را از بین ببرد.
بیماری لثه
جنجویت (التهاب لثه) و پریودنتیت (عفونت لثه) دو بیماری شایع بافت لثه هستند. هرچند که علائم این دو بیماری بیشتر درد لثه است، اما درد می تواند در دندان نیز احساس شود.
عفونت درد سینوسی
عفونت های سینوسی می توانند باعث درد در دندان شوند. اگر به طور مرتب از عفونت های سینوسی رنج می برید ، ممکن است متوجه درد در دندان های واقع در نزدیکی حفره های سینوس شوید.
برای کنترل درد در دندان در نتیجه عفونت سینوس ها، از پزشک خود در مورد داروهای ضد احتقان یا سایر داروهای دیگر برای کاهش فشار روی سینوس راهنمایی بخواهید.
سردرد خوشه ای
البته علت دقیق سردرد خوشه ای ناشناخته است، اما فشار ناشی از این نوع سردرد، در دندان ها نیز احساس می شود.
حمله قلبی
یکی از علائم حمله قلبی احساس سنگینی در قفسه سینه و درد در گردن و بعضا فک است. ممکن است درد ناشی از حمله قلبی با دندان درد اشتباه گرفته شود.
دیابت
افراد دیابتی که قند خون خود را کنترل نمی کنند بیشتر از سایرین با پوسیدگی دندان مواجه می شوند. پوسیدگی دندان (همانطور که در ابتدا هم عنوان شد) یکی ازعلل اصلی ایجاد درد دندان است.
سرطان دهان
سرطان دهان می تواند باعث بی حسی یا درد در هر قسمت از صورت ، گردن یا دهان شود. درد، خونریزی و مشکلات دندان و لثه می تواند با این سرطان در ارتباط باشد.
مال اکلوژن
ناهماهنگی بین دندان ها و فک می تواند باعث مشکلات گفتاری، مشکل در جویدن و یا درد دندان ها شود. مال اکلوژن را با ارتودنسی یا جراحی فک برطرف می کنند.
دندان عقل نهفته
دندان عقل و دندان نیش دو نمونه از دندان هایی هستند که ممکن است به صورت نهفته در بیایند. نهفتگی دندان باعث بروز درد و حساسیت دندان می شود.
فرسایش دندان به معنی از بین رفتن سطوح خارجی دندان ها به دلایلی غیر از پوسیدگی یا آسیب دیدگی می باشد. با بالا رفتن سن دندان ها فرسوده می شوند که کاملا طبیعی است.
دندان های فرسوده چه شکلی هستند؟
فرسایش جزئی دندان ها
فرسایش جزئی دندان ها همیشه از ظاهر دندان ها مشخص نیست و به همین دلیل مردم اکثرا از آن بی خبرند. فرسایش شدید دندان ها مشخص تر است و در برخی موارد با درد همراه است. با فرسایش شدید، دندان ها کوتاه تر، باریک تر با لبه های تیز تر به نظر می آیند که اکثرا زرد رنگ شده اند. ( به این دلیل که لایه های زیرین دندان با از بین رفتن لایه های رویی، مشخص می شوند و زرد رنگ می باشند.)
فرسایش شدید دندان ها
اغلب در این موارد، فرد متوجه نابرابری و ناهمواری در نوک دندان ها که ناشی از شکستگی است، می شود. در موارد دیگر دندان گِرد به نظر می آید. (همانطور که سنگ های کنار دریا در اثر فرسایش گرد می شوند). همچنین ممکن است فرد، خصوصا زمانی که از خواب بیدار می شود، در عضله های صورتش احساس درد یا گرفتگی کند.
در این قسمت به چند علائم شایع فرسایش دندان اشاره می کنیم:
دندان هایی که ظاهری نابرابر و دندانه ای دارند یا به طور غیر طبیعی صاف می باشند.
ترک یا شکستگی در دندان ها
دندان ها کوتاه تر از حد معمول می باشند.
درد یا حساس شدن دندان ها (خصوصا با خوردن غذا های سرد یا گرم)
با توجه به علت و شدت فرسایش دندان ها، دندانپزشک می تواند درمان های مختلفی روی دندان ها انجام دهد. برخی از معمول ترین روش های درمان فرسایش دندان عبارت است از:
رعایت بهداشت دهان و دندان، محدود کردن مصرف غذاهای اسیدی
باندینگ یا ونیر کامپوزیت: دندانپزشک با استفاده از رزین رنگ دندان، به ترمیم ساختار های از دست رفته ی دندان می پردازد. با این ترمیم، ساختار باقی مانده دندان ها در برابر آسیب های آتی محافظت می شوند.
روکش دندان و لمینت: در صورتی که تخریب دندان ها شدید باشد، روکش ها و لمینت ها می توانند شکل و عملکرد طبیعی دندان ها را بازگردانند.
محافظ دندان (نایت گارد): در صورتی که علت فرسایش دندان ها، دندان قروچه و اصطکاک دندان ها باشد، دندانپزشک ممکن است برای محافظت از دندان ها یک محافظ دندان برای وی بسازد تا از آسیب های بیشتر جلوگیری کند.
پیوند لثه یا (Gum Grafting procedure)، یک نوع عمل جراحی درمانی بر روی بافت لثه است که شامل برداشتن بافت لثه سالم از سایر بخش های دهان و اتصال آن به محلی که دچار آسیب یا تحلیل لثه شده است می شود. این عمل یکی از روش های اصلاح طرح لبخندمحسوب می شود.
این عمل نسبتا ساده است، درد مدت زمان کمی به پایان می رسد و اغلب توسط جراح دهان یا متخصص لثه و جراحی ایمپلنت دندان انجام داده می شود.
جراحی پیوند لثه چگونه انجام داده می شود؟
قبل از آغاز عمل لثه، درست در جایی که پیوند از آن بردشته شده و به جایی که قصد داریم بافت پیوندی را متصل کنیم بی حسی موضعی اعمال می شود.
جراح سپس اطراف لثه دچار تحلیل را بر می دارد. ممکن است لثه در این ناحیه دچار مشکلاتی نظیر عفونت یا نکروز شده باشد و باید برداشته شود.
جراح در مرحله بعدی بافت پیوندی را از بخش دیگری از دهان شما بر می دارد و به محل دچار تحلیل پیوند می زند.
بافت پیوندی به لثه شما بخیه می شود.
پس از اتمام اثر نسبی بیحسی از کلینیک دندانپزشکی خارج خواهید شد.
بیشتر افراد پیوند لثه را قابل تحمل می دانند زیرا از بی حسی موضعی همیشه برای بی حسی ناحیه برداشت و اتصال پیوند استفاده می شود.
دندانپزشک قبل از انجام عمل پیوند لثه حتما از بی حس شدن کامل لثه های شما اطمینان حاصل خواهد داد.
طی عمل ممکن است کمی احساس فشار به لثه تجربه کنید اما پروسه بدون درد خواهد بود.
هرگونه ناراحتی بعد از عمل نیز با داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا تایلنول قابل کنترل است.
برای کاهش درد پس از جراحی لثه حتماً از دستورالعمل های دندانپزشک خود پیروی کنید.
آیا پیوند لثه درد دارد؟
مدت زمان بهبودی و نقاهت پس از این عمل چقدر است؟
درد بعد از جراحی طبیعی است و کم کم از بین می رود. بیشتر افراد معمولا پس از 3 یا 4 روز دیگر هیچ دردی تجربه نخواهند کرد. با این حال ، یک دوره چهار تا شش هفته ای طول می کشد تا پیوند به صورت بهبود یابد.
هزینه عمل پیوند لثه چقدر است؟
هزینه عمل پیوند لثه بسته به میزان و وسعت بافت پیوندی ممکن است متفاوت باشد. اما در برخی شرایط به دلیل درمانی بودن پروسه، ممکن است بیمه بخش هایی از هزینه را تقبل کند. بنابراین اگر نیاز به عمل دارید به فکر هزینه ها نباشید زیرا هزینه پیوند لثه مانند هزینه ایمپلنت دندان آنقدرها هم بالا نیست و روی بیمه نیز می توانید تا حدی حساب کنید.
مینی ایمپلنت دندان شبیه ایمپلنتهای معمولی است با این تفاوت که سایز آنها کوچکتر است و به دلایل مختلفی مورداستفاده قرار میگیرند. در ادامه درباره دلایل استفاده از این نوع ایمپلنتها و مزایایی که به دنبال دارند، صحبت خواهیم کرد..
چرا دندانپزشکان مینی ایمپلنت را ترجیح می دهند؟
مینی ایمپلنتها بهگونهای طراحی شدهاند که فضای کمتری در فک اشغال میکنند. اولین دلیل دندانپزشک برای انتخاب مینی ایمپلنت این است که فضای کافی در لثه بیمار وجود ندارد. هر ایمپلنت معمولی به طور حدودی به فضای 6 میلیمتری نیاز دارد. اما زمانی که این فضای کافی در لثه وجود نداشته باشد پزشک مجبور است از مینی ایمپلنتها استفاده کند که به ریشه دندانهای دیگر آسیبی وارد نشود.
مزایا
اینکه مینی ایمپلنتها نیازی به طراحی ندارند خالی از لطف نیست و همین امر موجب سهولت و رواج این روش درمانی شده است. علت استفاده بیشتر از مینی ایمپلنتها همانطور که ذکر شد سایز کوچک آنها و نیاز نداشتن به عمل جراحی است. مینی ایمپلنت بر خلاف ایمپلنت معمولی دو تکه نیست و نیازی به پیچ ندارد و بدون نیاز به عمل جراحی و با یک پانچ کردن ساده درون فک قرار میگیرند و نیازی به پیوند با استخوان فک ندارند و همین موجب شده است زمان کوتاهتری برای درمان صرف شود. مینی ایمپلنتها استحکام خوبی دارند و همچنین هزینه آنها در مقابل هزینه ایمپلنت معمولی کمتر است. علاوه بر این خارج کردن آنها پس از درمان بسیار راحتتر است.
معایب
درست است که مینی ایمپلنتها از ایمپلنتهای معمولی قطر کمتری دارند اما در عوض باید برای استفاده از آنها استخوان فک ارتفاع لازم را برای پذیرش مینی ایمپلنت داشته باشد. اگر فک تحلیل رفته باشد و ارتفاع کافی نداشته باشد نمیتوان از مینی ایمپلنت برای فرد استفاده کرد. اگر فردی که قرار است برای او از مینی ایمپلنت استفاده شود به دندانهایش فشار وارد کند یا دندانقروچه داشته باشد برای این فرد نیز کاشت مینی ایمپلنت گزینه مناسبی نیست زیرا ممکن است از زودتر از حد معمول شکسته و دچار آسیب شود و از فک خارج شود.
عفونت ایمپلنت دندان
هنگامی که ایمپلنت دندان دچار عفونت شود، ایمپلنت و استخوان به هم جوش نخواهند خورد و این یکی از علائم پس زدن ایمپلنت دندان است. به همین منظور مراجعه منظم به دندانپزشکی لازم است. کسانی که از ایمپلنت استفاده میکنند حداقل هر 6 ماه یکبار باید برای چک کردن ایمپلنتها و میزان تحلیل استخوان فک مراجعه کنند. استفاده مرتب از مسواک و دهانشویهها و نکشیدن سیگار تأثیر بسزایی در عمر ایمپلنت دارد.
دستگاههای متحرک برای اصلاح طیف وسیعی از مشکلات و ناهنجاریهای دندانی جزئی تا متوسط به کار برده می شود. اما اگر بخواهیم به سوال “ارتودنسی متحرک برای چه دندانهایی است؟” پاسخ دهیم باید بگوییم که اگر مشکل و ناهنجاری فک و دندان پیچیده، شدید و جدی باشد ما نمی توانیم از این نوع دستگاه ها برای اصلاح و درمان استفاده کنیم.
زیرا ماهیت دستگاه های متحرک به گونه ای است که تنها برای حل مشکلات جزئی تا متوسط ارتودنسی بکار برده میشوند. مشکلات جدی تر مانند انواع مال اکلوژن ها یا ناهماهنگی های فکی را معمولا با ارتودسی ثابت و یا حتی ترکیبی از جراحی فک و ارتودنسی ثابت برطرف میکنند.
آشنایی با انواع پلاک ارتودنسی متحرک
دستگاه های زیادی در دسته این ارتودنسی قرار دارند. ما در این مقاله به بررسی مهمترین و شناخته شده ترین آن ها خواهیم پرداخت.
اینویزیلاین ها
اینویزیلاین ها جدیدترین دستگاه های ارتودنسی متحرک هستند که میتوانند تعداد زیادی از مشکلات دندانها، از جمله وجود فاصله بین دندان ها، کج بودن و یا روی هم خوابیدن دندان ها، عقب یا جلو بودن آن ها و برخی مشکلات دیگر که چندان شدید نیستند را حل کند.
به استفاده از این دستگاه ها، ارتودنسی نامرئی نیز گفته میشود. برخلاف ارتودنسی ثابت که ما تنها از تعدادی دستگاه ثابت مثل بریس ارتودنسی ثابت و آن هم تا پایان دوره درمان برای اصلاح موقعیت دندان ها استفاده میکنیم، اگر بخواهیم دندانهای مشکل دار شما را با کمک این نوع ارتودنسی متحرک اصلاح کنیم، باید از تعدادی اینویزیلاین استفاده کنیم.
ریتینر یا نگهدارنده ها
بعد از اتمام برنامه درمانی ارتودنسی ثابت، هنوز هم شما نیاز به استفاده از تعدادی دستگاه دیگر دارید که ما به آن ها نگهدارنده یا ریتینر میگوییم. نگهدارنده از جمله مهمترین انواع پلاک ارتودنسی متحرک هستند. استفاده از این این دستگاه های متحرک بسیار مهم است. زیرا پس از اتمام برنامه درمانی دندان های شما را صاف نگه می دارند. و مانع از جابجایی مجدد آن ها میشود.
مدت زمان ارتودنسی متحرک چقدر است؟ چه مدت باید از نگهدارنده استفاده کنیم؟
به طور معمول 12 ماه پس از پایان درمان طبیعی شما باید در شبانه روز حدودا 22 ساعت از نگهدارنده ها استفاده کنید. پس از این مدت شما باید برای مراقبتهای مداوم ، عقب نشینی و هرگونه تعویض یا ترمیم نگهدارنده از مشاوره خصوصی ارتودنتیست خود بهره بگیرید.
شاید ما به عنوان یک ایرانی تا کنون چندان با ارتودنسی افراد مشهور آشنا نبوده ایم اما این اصطلاح در خارج از کشور ما شناخته شده است. منظور از ارتودنسی سلبریتی ها و افراد مشهور همان ارتودنسی شفاف یا نامرئی با پلاک های ارتودنسی است که ما در این مقاله به معرفی سلبریتی مشهوری که با کمک این نوع ارتودنسی دندان ها خود را صاف و یکدست کرده اند می پردازیم.
چرا ارتودنسی نامرئی انتخاب اول سلبریتی ها است؟
بازیگران همیشه در جلوی چشم هواداران خود هستند. این روزها نیز به لطف شبکه های اجتماعی هر روزه شاهد دیده شدن بیشتر در میان مردم هستند. آن ها همواره به ظاهر خود اهمیت می دهند و دوست دارند از هر لحاظ بهترین باشند. آن ها وزن ایده آلی دارند، دندان های صاف و سفیدی دارند و گاها عمل های زیبایی انجام می دهند. چون ارتودنسی نامرئی گزینه ای مناسب برای صاف شدن دندان ها هستند و کسی هم آن ها را مانند ارتودنسی ثابت فلزی نمی بیند، سلبریتی ها توجه ویژه ای به این نوع درمان دارند. از همین رو به ارتودنسی نامرئی ارتودنسی افراد مشهور نیز گفته می شود.
برگردیم به سال 2002، جایی که تام کروز در فیلمبرداری فیلم ” Minority Report” بود. او تمام مدت فیلمبرداری از ارتودنسی اینویزیلاین استفاده کرد و کسی هم متوجه این موضوع نشد. زیرا ماهیت این ارتودنسی همین است که نامرئی و شفاف باشد. با وجود اینکه در آن زمان 40 ساله بود، تام به همه ما یادآوری کرد که محدودیت سنی برای صاف کردن دندان ها و ارتودنسی وجود ندارد.
جاستین بیبر
جاستین بیبر در سال 2011 با کمک ارتودنسی نامرئی صاحب لبخندی بینظیر در دنیای خوانندگی شد. شاید باورتان نشود اما هواداران و کودکان زیادی بعد از ارتودنسی جاستین بیبر به درمان ارتودنسی ترغیب شدند و این نشان می دهد جاستین الگوی خوبی از نظر سلامتی دهان و دندان است.
کیت میدلتون
یکی از جذابترین روش های ارتودنسی که مورد توجه بسیاری از سلبریتی های امروزی است ارتودنسی سریع یا ارتودنسی 6 ماهه است. یکی نمونه از ارتودنسی افراد مشهور که طی مدت زمان اندکی (6 ماه) صورت گرفته ارتودنسی نامرئی کیت میدلتون بوده است. کیت درست 6 ماه قبل از عروسی با شاهزاده ویلیام تحت درمان Invisalign قرار گرفت.
زک افرون
زک افرون در نوجوانی با مشکل جزئی ارتودنسی یعنی وجود فاصله بین دندان ها جلویش مواجه بود. سالها بعد او با کمک ارتودنسی نامرئی اینویزیلان اقدام به بستن فاصله بین دندان های خود کرد.
آیا ارتودنسی درد دارد؟ برخی از افراد تصور می کنند ارتودنسی مشابه معضلی مانند دندان درد، ممکن است دردناک و وحشتناک باشد. خبر خوب این است که این تصور کاملا اشتباه است. در واقع بهتر است به جای عبارت درد ارتودنسی ، از ناراحتی ناشی از ارتودنسی صحبت کنیم. زیرا افراد تا چند روز ممکن است کمی ناراحتی تجربه کنند و چه بسا هیچ دردی هم تجربه نکنند.
10 نکته برای تسکین درد ارتودنسی دندان
10 روش ساده زیر به راحتی و در کمترین زمان ممکن هرگونه درد در زمان ارتودنسی به خصوص ارتودنسی ثابت را سرکوب می کنند و برای همه افراد نیز در دسترس هستند. اگر نیاز به تسکین درد در حین درمان خود هستید حتما این روش ها را امتحان کنید.
داروهای بیحسی خوراکی استفاده کنید: قرار دادن این داروها بر روی یک تکه پنبه تمیز و سپس آغشته کردن لثه ها به آن می تواند تا حد زیادی درد را کاهش داده یا کاملا سرکوب کرد.
داروی مسکن بدون نسخه بخرید: افرادی که حین تنظیمات بریس ارتودنسی درد زیادی تجربه می کنند بهتر است که به فاصله 1 ساعت قبل از جلسات تنظیم و 2 ساعت بعد از آن مسکن مصرف کنند.
از کمپرس یخ استفاده کنید: قرار دادن کمپرس یخ روی گونه ها یا اعمال مستقیم آن به لثه ها می تواند به کاهش درد، التهاب و ورم لثه کمک کند.
آب یخ هم فکر خوبی است: آب سرد دمای داخل دهان را کاهش می دهد و قادر است به کاهش ورم لثه کمک کند.
بیشتر غذاهای نرم بخورید: چه ارتودنسی ثابت فلزی داشته باشید و چه ارتودنسی متحرک با پلاک شفاف ارتودنسی، در هر صورت شما باید تا پایان مدت زمان ارتودنسی یک رژیم غذایی نرم که نیاز کمتری به جویدن دارد مصرف کنید.
از موم ارتودنسی استفاده کنید: متخصصان ارتودنسی برای ایمن سازی لبه های تیز براکت یا سیم ارتودنسی، به بیماران خود موم یا وکس مخصوصی می دهند. به محض اینکه متوجه شدید لبه تیز بری باعث زخم شدن داخل دهان شده و درد ارتودنسی تجربه می کنید، حتما ابتدا موم را به لبه تیز بریس بزنید و آنگاه برای کاهش درد اقدام کنید.
آب ولرم و نمک را امتحان کنید: میتوان از آب ولرم و نمک برای آرام سازی در داخل دهان و کمک به ضدعفونی و تمیز شدن محل زخم نیز کمک کرد.
لثه های خود را ماساژ دهید: برای کاهش درد و ورم لثه حین ارتودنسی تنها کافیست که لثه ها را با سر انگشتان خود به آرامی ماساژ دهید.
روی حفظ و ارتقای بهداشت دهان و دندان تمرکز کنید: هرچقدر در رعایت بهداشت کوشاتر باشید به همان اندازه درد و ناراحتی کمتر خواهد شد.
کمی صبور باشید: این درد جزئی است و قرار نیست شما را کلافه کند و اغلب افراد بعد از چند روز به خوبی درد را پشت سر گذاشته و به شرایط کاملا عادت می کنند.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بریس های ارتودنسی ممکن است کمی آزاردهنده باشند؛ اما درد و ناراحتی شدیدی ایجاد نمی کنند. در اکثر موارد، دردهای شدیدی که توسط بیماران گزارش می شود، هیچ منشا جسمی نداشته و بیشتر به میزان سلامت روحی بیمار مربوط می شود. دردهای مربوط به انجام ارتودنسی، معمولا از 4 ساعت بعد از درمان، شروع می شود و طی بیست و چهار ساعت، به آرامی شدیدتر می شوند. پس از گذشت این بیست و چهارساعت، این دردها به مرور کاهش یافته و پس از گذشت هفت روز کاملا برطرف می شوند.
علت درد در زمان ارتودنسی
در بیشتر کودکان از ارتودنسی ثابت برای درمان استفاده می شود. براکت های فولادی، سرامیکی یا پرسلینی با چسب مخصوص به دندان چسبانده می شوند. نیرویی که توسط براکت به دندان وارد می شود سبب مرتب کردن و رفع بهم ریختگی دندان ها می شود. برخی از افراد ممکن است احساس کنند لثه آن ها قرمز شده یا دچار حساسیت شده است. نوع و روش درمان و همچنین فیزیولوژی بیمار نقش زیادی در شدت ناراحتی دارد.
بطور معمول استفاده از براکت های ارتودنسی در طی درمان نباید موجب درد شود. اما گاهی اوقات در هنگام شروع درمان و وجود دستگاه ارتودنسی در دهان، فرد دچار احساس نامطلوبی می شود. ممکن است براکت ها سبب دردناکی لثه و لب شود که به سرعت باید به رفع آن ها اقدام کرد و آن نقاط را تحت درمان قرار داد. در زمان ارتودنسی می توان مشکلات زیر را تجربه کرد:
درد در ناحیه فک
درد در ناحیه دندان
حساسیت لثه
اختلال در غذا خوردن
سردرد
برای تسکین دردهای هفته اول ارتودنسی چه کنیم؟
معمولا می توان این دردها را با مسکن های بدون نسخه، مثل استامینوفن، کنترل کرد. در هفته اول درمان، بهتر است از خوردن غذاهایی که سفت بوده و نیاز به جویدن دارند، خودداری کنید. با مصرف نوشیدنی ها و مواد غذایی خنک، می توان التهاب لثه ها را تسکین داد.
بیشتر افراد، در عرض یک ماه به طور کامل به این بریس ها عادت می کنند.
ارتودنسی پشت دندانی، زبانی یا لینگوال یک روش درمانی است که در آن متخصص ارتودنسی دستگاه ارتودنسی دندان یا بریس (براکت ، سیم و الاستیک) در پشت دندان ها (سمت زبان) قرار می گیرد. براکت های لینگوال به خاطر موقعیت مکانیشان گاهی اوقات “براکت داخلی” نیز نامیده می شوند.
برخلاف براکت های معمولی که در قسمت بیرونی دندان ها قرار داده می شوند. با وجود اینکه موقعیت ارتودنسی ارتودنسی زبانی نسبت به ارتودنسی ثابت برعکس شده است. اما هر دوی آنها شباهت های زیادی از نظر نوع سخت افزار و اصول ارتودنسی با هم دارند.
تفاوت ارتودنسی معمولی با لینگوال در چیست؟
بریس های زبانی دقیقا شبیه به ارتودنسی ثابت با بریس های فلزی معمولی هستند اما با یک تفاوت بسیار شاخص. ما بریس های معمولی را به سطح جلوی دندان ها متصل میکنیم. یعنی به راحتی دیده میشوند. اما ابتکار عمل در ارتودنسی لینگوال به این صورت است که بریس ها دیگر قابل مشاهده نیستند. چرا؟
چون ما آن ها را به سطح خلفی یا پشت دندان ها متصل میکنیم. این ترفند خودش نوعی ارتودنسی نامرئی است زیرا بدون اینکه کسی متوجه درمان شما شود بعد از مدتی دندان های شما صاف و یکدست میشوند.
بهترین کاندید ارتودنسی پشت دندانی یا زبانی کیست؟
در بخش بالا عنوان کردیم که ارتودنسی با کمک سیستم لینگوال نوعی ارتودنسی نامرئی است. و حتما خوب میدانید که ارتودنسی های نامرئی بهترین روش برای صاف کردن دندان های بزرگسالان هستند. یعنی اگر بزرگسال هستید و در عین حال مشکل ارتودنسی دارید میتوانید بدون اینکه کسی متوجه درمان شما شود ارتودنسی کنید.
بنابراین هرچند که از این سیستم میتوان برای اصلاح مشکلات کودکان و بزرگترها استفاده کرد، اما به نظر میرسد بیشتر بزرگترها به این درمان نیاز داشته باشند.
ارتودنسی پشت دندانی چه مشکلاتی را اصلاح میکند؟
دستگاه های ارتودنسی متحرک قادرند تنها مشکلات جزئی تا متوسط دندانی را برطرف کنند اما دستگاه های ثابتی مانند لینگوال میتوانند شدیدترین مشکلات را اصلاح کنند. بریس زبانی یا لینگوال می تواند مشکلاتی بیش از کج بودن دندان ها را برطرف کند. این ارتودنسی می تواند سلامت دهان و دندان شما را به خوبی بهبود بخشد. به طور کلی بریس های لینگوال قادرند مشکلات زیر را برطرف کنند:
هر نوع دستگاه ارتودنسی که هنگام لبخند زدن اصلا قابل مشاهده نباشد یا در نگاه اول تشخیص داده نشود ارتودنسی نامرئی نامیده می شود در این مقاله با انواع ارتودنسی نامرئی و کاربرد هر کدام آشنا می شویم.
1. ارتودنسی ثابت لینگوال
ارتودنسی لینگوال یا ارتودنسی زبانی که به آن ارتودنسی پشت دندانی نیز گفته می شود یک ارتودنسی ثابت پنهان است. در این ارتودنسی بریس ها و بقیه اجزاء ارتودنسی در پشت دندان ها قرار گرفته و روی آن نصب می شوند. این نوع ارتودنسی شباهت بسیار زیادی به ارتودنسی معمولی یا سنتی دارد. ارتودنسی لینگوال برای افرادی همچون بازیگران، ورزشکاران ها، مدل ها و موزیسین ها و سایر بزرگسالان مناسب است.
ارتودنسی لینگوال همانند بریس های سنتی بوده و همان هدف و کارکرد را برای فرد به دنبال دارد. در ارتودنسی معمولی، دستگاه ارتودنسی در سطح جلوی دندان ها قرار گرفته و نصب می شوند. این براکت ها بر خلاف براکت های پنهان کاملاً در معرض دید افراد قرار دارند.
2. ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی سرامیکی در زیر مجموعه ارتودنسی های ثابت قرار می گیرد. جنس این ارتودنسی ها همانطور که از نامشان پیدا است، از سرامیک با توان و مقاومت بسیار بالا می باشد و شما می توانید در این نوع ارتودنسی رنگ براکت و سیم های دندانتان را به صورت سفید انتخاب کنید که نزدیک به رنگ دندان هایتان باشد و تشخیص آن راحت نباشد.
شما در این نوع روش درمانی می توانید از براکت های همرنگ دندان تان هم استفاده کنید. معمولا افرادی از این نوع ارتودنسی استفاده می کنند که دوست ندارند در حین درمان مشکلات و ناهنجاری های دندانشان، ظاهر لبخندشان زیبایی خودش را از دست بدهد و هنگام لبخند و صحبت کردن سیم های فلزی روی دندان شان دیده شود.
3. ارتودنسی نامرئی اینویزیلاین
به جز بریسهای فلزی ارتودنسی که احتمالا با آنها آشنایی دارید، دسته دیگری از دستگاههای ارتودنسی موجود هستند که پلاکهای شفاف ارتودنسی اینویزیلاین نامیده میشوند. اگر متخصص ارتودنسی بعد از معاینه بیمار متوجه شود که بینظمی دندانها شدید نیست میتواند از ارتودنسی نامرئی برای رفع مشکل او استفاده کند. در واقع جنس این پلاکهای متحرک، از نوعی ماده ترموپلاستیک شفاف است که استحکام خوبی دارند.
این پلاکها شفاف هستند و هنگام قرار گرفتن روی دندانها دیده نمیشوند؛ از این رو ارتودنسی نامرئی نامیده میشوند. ارتودنسی نامرئی یک نوع ارتودنسی متحرک است؛ یعنی میتوان آن را در صورت لزوم از دهان خارج کرد. هر دو یا سه هفته یک مرتبه، این پلاکها تعویض میشوند تا نیروها به صورت مناسبی به دندانها وارد شوند. برخی از افراد به ویژه افراد بزرگسال، بنا به دلایلی تمایل ندارند کسی از درمان ارتودنسی آنها آگاه شود؛ از این رو ارتودنسی نامرئی میتواند گزینه خوبی برای آنها محسوب شود. البته این نوع ارتودنسی برای همه بیماران مناسب نیست و کاربرد ندارد.
فرقی نمیکند که هدف شما از درمان چه باشد، زیرا گام های اولیه در سلسله مراحل ارتودنسی دندان تقریبا یکسان و به شرح زیر است. قبل از شروع مراحل به این نکته هم توجه کنید که هزینه ارتودنسی با افزایش تعداد مراحل بیشتر خواهد شد.
مرحله اول
بطور معمول متخصص ارتودنسی شما اولین جلسه را به معاینه و بررسی مشکلات دندانهایتان اختصاص می دهد. در همان جلسه اول ویزیت، متخصص ارتودنسی به شما درباره نحوه تشخیص و بررسی دندان ها و فک توضیحاتی ارائه میدهد.
مرحله دوم
بعد از آن، جهت مشاهده دقیقتر و تشخیص بهتر، با اشعه ایکس از دندان های شما عکس گرفته میشود. رادیوگرافی از تک تک دندان ها، سبب می شود تا بتوان هر گونه مشکلی که متوجه دندان هایتان است را قبل از نصب براکت های ارتودنسی بر طرف کرد. بنابراین این مرحله از پایه های ثابت مراحل ارتودنسی دندان است.
مرحله سوم
با این ارزیابی ها و بررسی های دقیق متخصص ارتودنسی اکنون می تواند نظر قطعی خود درباره نوع و شدت مشکل شما و برنامه درمانی پیش رو را به اطلاعتان برساند. در این مرحله مشخص می شود شما به ارتودنسی ثابت نیاز دارید یا متحرک.
مرحله چهارم
اما یک متخصص ارتودنسی خوب پیش از آنکه بخواهد اصلاح مشکل دندان های شما را شروع کند، باید از سلامت ساختارهای دهان و دندان شما مطمئن شود. او باید ابتدا از سلامت لثه های شما اطمینان حاصل کند. و اگر مورد مشکوکی در لثه های شما پیدا کرد، برای تشخیص و درمان بیماری های لثه، شما را به یک پریودنتیست یا سایر متخصصان دندانپزشکی ارجاع میدهد.
مرحله پنجم از مراحل ارتودنسی دو فک
این تنها کاری نیست که متخصص قبل از شروع درمان انجام میدهد. او در مرحله بعدی به سراغ پر کردن پوسیدگی ها و جرم گیری دندان ها می رود. زیرا اگر دندان ها سالم نباشند درمان ارتودنسی شما هیچ معنایی ندارد و مراحل ارتودنسی نیز با موفقیت به اتمام نخواهند رسید. و حتی در طول مدت درمان چه بسا دندان ها به شدت آسیب ببینند و حتی نحوه مسواک زدن و شستشوی دهان و دندان به مشکل بر بخورد.
مرحله ششم
پس از رفع همه مشکلات احتمالی دهان و دندان در صورتی که به تشخیص متخصص شما نیاز به درمان ارتودنسی متحرک داشته باشید. باید در همان جلسه از فک بالا، پایین و دندان های شما قالبگیری شود تا بتوانید وارد سایر مراحل ارتودنسی دندان شوید .
در حالتی عادی ما از طریق بینی نفس نفس می کشیم و اغلب دم و بازدم های ما از طریق بینی است. این عادی ترین و صحیح ترین روش تنفس است اما گاهی اوقات مخصوصا در بچه ها ممکن است به جای بینی از طریق دهان تنفس انجام شود. این عملکرد اصلاحا تحت عنوان تنفس دهانی شناخته می شود که می تواند مشکلات زیادی برای افراد ایجاد کند.
علت تنفس دهانی چیست و چرا افراد ممکن است فقط از طریق دهان نفس بکشند؟
نفس کشیدن از دهان به جای بینی می تواند نتیجه عوامل مختلف باشد اما مهمترین علل آن عبارتند از:
مشکلات مرتبط با دهان، دندان و فک
بیرون زدگی دندان ها و همچنین جلوزدگی یا عقب رفتگی یکی از فک ها باعث می شود که لب ها و دهان هیچگاه به صورت کامل بسته نشود. این امر می تواند باعث خشکی دهان، بوی بد دهان و تنفس دهانی شود. برای برطرف کردن این ارتودنسی می تواند راه گشا باشد.
احتقان و انسداد مجاری بینی
نفس کشیدن از طریق دهان می تواند در نتیجه انسداد در مجاری بینی باشد. برای مثال این انسداد می تواند نشی از انحراف تیغه بینی، بزرگ شدن توربین ها یا پولیپ بینی باشد. که در این حالت باید با مداخل پزشکی مثلا انجام عمل بینی برطرف شود.
التهاب مخاط بینی
بافت نرم موجود در مجاری بینی به راحتی می تواند به دلیل التهاب مربوط به آلرژی بزرگ شود و یا بافت ها به دلیل کمبود استفاده بزرگ شوند. اگر چنین مشکلی پیش بیاید ما به دنبال انواع التهابات بافتنرم بینی و آلرژی ها روبرو خواهیم شد که در نتیجه آن تنفس دهانی را تجربه خواهیم کرد.
بزرگ شدن لوزه ها
لوزه ها و آدنوئیدهای بزرگ شده همچنین می توانند انجام تنفس از طریق بینی را محدود کرده و باعث تنفس دهانی شوند.
عفونت تنفسی جدی
هنگامی که یک نوزاد یا کودک خردسال دچار عفونت تنفسی جدی در مجاری هوایی فوقانی می شود، تنفس دهانی به ناچار به جریان خواهد افتاد تا بتواند تهویه بدن را تامین کند. به محض بهبود عفونت، تنفس بینی بازمیگردد اما اگر عفونت دیرتر درمان شود کودک ممکن است به صورت عادت از دهان تنفس خود را ادامه دهد.
تنفس از طریق دهان چگونه درمان می شود؟
درمان تنفس دهانی به علت ایجاد آن بستگی دارد:
برای مثال داروها می توانند گرفتگی بینی را به دلیل سرماخوردگی و آلرژی درمان کنند.
یا مثلا اگر شما دچار آپنه خواب انسدادی هستید، باید از طریق ماسک های تنفسی شب ها تنفس کنید.
در کودکان نیز، برداشتن لوزه های متورم و آدنوئید با جراحی می تواند تنفس دهانی را درمان کند.
در صورتی که مشکلات و ناهماهنگی های فکی و دندان باعث دهانی شدن تنفس شده باشد با کمک یک متخصص ارتودنسی باید فک و دندان ها را هماهنگ و منظم کرد. اگر مشکل مربوط به جلوزدگی دندان ها باشد با کمک ارتودنسی ثابتاین مشکل برطرف می شود.
ارتودنسی متحرک نامرئی یکی از انواع ارتودنسی دندان است که با کمک بریسهای شفاف ژله ای انجام میشود. این بریسهای شفاف که از جنس نوعی پلاستیک ساخته میشوند، به راحتی توسط مخاطب تشخیص داده نمیشوند و همچنین به دندانهای بیمار نمیچسبند، ثابت نیستند و بیمار میتواند تحت شرایط خاصی این بریسها را از دهان خود خارج کند؛ به همین دلیل است که این نوع از ارتودنسیها، ارتودنسی متحرک نامیده میشوند؛ همچنین ممکن است شما این ارتودنسی را با نام ارتودنسی اینویزیلاین بشناسید.
ارتودنس متحرک نامرئی برای چه بیمارانی مناسب است؟
ارتودنسی متحرک نامرئی برای درمان ناهنجاریهای شدید مناسب نیست و تنها میتوان برای درمان مشکلات و ناهنجاریهای خفیف دندانها و فکها از این بریسها استفاده کرد. تعیین اینکه آیا شما میتوانید از این بریسها استفاده کنید یا نه، به عهده دندانپزشک است.
طول دوره درمان با بریسهای ارتودنس متحرک نامرئی چقدر است؟
مدت زمان لازم برای درمان با بریسهای ارتودنسی نامرئی، باتوجه به شرایطی مثل میزان ناهنجاریهای دندانی بیمار، سن بیمار، میزان پیروی از دستورات دندانپزشک توسط بیمار و...، در بیماران مختلف متفاوت است. طول تقریبی این دوره درمانی میتواند بین ۶ تا ۱۸ ماه باشد. همچنین برای گرفتن نتیجه از درمان، بیمار باید بریسها را هرروز و به مدت ۲۲ ساعت در شبانه روز استفاده کند و تنها دو ساعت، آن هم در مواقع ضروری میتواند این بریسها را خارج از دهان خود نگه دارد.
ارتودنس متحرک نامرئی چگونه انجام میشود؟
این بریسها توسط خود بیمار روی دندانها قرار میگیرند و برخلاف ارتودنسی ثابت، نیاز به مراجعه منظم به کلینیکهای دندانپزشکی و تنظیم شدن ندارند. برای انجام ارتودنسی متحرک نامرئی، شما باید ابتدا به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
دندانپزشک پس از معاینه وضعیت فک و دندانهای شما و دیدن تصاویر رادیولوژی تعیین میکند که آیا این نوع ارتودنسی برای شما مناسب است یا نه. درصورتیکه شما بتوانید از درمان ارتودنسی متحرک نامرئی استفاده کنید، دندانپزشک یک سیر درمانی از مراحل کامل درمان شما را طراحی میکند و نتیجه درمان را پیش از شروع آن به شما نشان میدهد؛ سپس از دندانهای شما قالبهایی تهیه میکند و این قالبها را برای ساخت بریسهای شفاف نامرئی به لابراتوار میفرستد. در لابراتوار تعدادی بریس شفاف ارتودنسی متحرک نامرئی ساخته میشود. دندانپزشک طی یک جلسه ملاقات، این بریسها را به همراه دستورالعمل استفاده از آنها به شما تحویل میدهد.
هزینه لازم برای انجام ارتودنس نامرئی متحرک
ارتودنسی نامرئی متحرک هزینههای بیشتری را نسبت به انجام سایر انواع ارتودنسیها به شما تحمیل میکند. تعیین دقیق این هزینهها توسط دندانپزشک متخصص شما انجام میشود و هزینههای لازم برای این درمان در بیماران مختلف، متفاوت است. کم یا زیاد شدن هزینه انجام ارتودنسی نامرئی متحرک به عواملی مثل طول دوره درمان، شدت ناهنجاری، دستمزد دندانپزشک، کیفیت موادی که برای ساخت بریسها استفاده میشوند و... بستگی دارد.
اگر دندانهایتان مستعد آسیب و پوسیدگی است، میتوانید از انواع روکش دندان به عنوان یک لایه ترمیم کننده استفاده کنید. استفاده از انواع روکش های دندان راهی برای اصلاح طرح لبخند است. اگر میخواهید لبخندی تاثیرگذار و گیرا داشته باشید، میتوانید از مناسبترین نوع روکش دندانی استفاده کنید. برای آشنایی با انواع روکش های دندانی، باید بدانید که این روکشها شامل موارد زیر میشوند:
روکشهای تمام فلزی Full Metal Crowns
روکشهای سرامیکی Porcelain Crowns
روکشهای فلزی سرامیکی Porcelain Fused to Metal Crowns
روکشهای زیرکونیا Zirconium Crowns
روکش تمام رزین یا روکش دندان کامپوزیتی All Resin Crowns
روکش دندان طلا Gold Alloy Dental Crowns
روکش دندان استیل Stainless Steel Crowns
قیمت روکش دندان 1400 به جنس روکش بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از قیمت انواع روکش دندان میتوانید لیست قیمت روکش دندان در سال 1400 را که توسط سایت وزارت بهداشت اعلام میشود چک کنید اما توجه داشته باشید که به تعرفههای موجود در این لیست ممکن است هزینههای درمانی دیگری چون هزینه جرم گیری یا عصب کشی دندانها افزوده شود.
کاربرد انواع روکش دندان چیست؟
در صورت آشنایی با انواع روکش های دندانی حتما میدانید که این روکشها کاربردهای زیادی دارند. به عنوان مهمترین کاراییهایی هر یک از انواع روکش های دندان میتوان موارد زیر را نام برد:
انواع روکش های دندان را از نظر طول عمری که دارند میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
روکش دندان دائمی
روکش دندان موقتی
روکشهای دندان موقتی در دو موقعیت استفاده میشوند. برای ترمیم دندانهای شیری کودکان تا زمان درآمدن دندانهای اصلی از این روکش استفاده میشود. در بزرگسالان نیز بعد از خدماتی چون درمان ریشه یا ترمیم دندانهایی با پوسیدگی زیاد، تا زمان آماده شده روکش دائم از روکش های موقت استفاده میشود.
همانطور که میدانید زیبایی و مرتب بودن دندانها نه تنها در چهره بلکه در اعتماد به نفس افراد نیز نقش بسیار زیادی دارد. برای داشتن یک لبخند تاثیرگذار پیش از هر چیزی باید دندانهای زیبایی داشته باشید. آیا شما هم جزو افرادی هستید که به دلیل ترس از هزینههای سنگین دندانپزشکی خودتان را از لبخندهای زیبایتان محروم کردهاید؟! این به این خاطر است که با انواع روش های اصلاح طرح لبخند آشنایی کافی ندارید؛ این مقاله برای شماست پس تا انتها با ما همراه باشید.
انواع خدمات ترمیمی و زیبایی برای طراحی لبخند
انواع روش های طراحی لبخند بسته به نیاز دندانهایتان به خدمات ترمیمی و زیبایی میتواند یکی از موارد زیر باشد:
ارتودنسی: ارتودنسی دندان را می توان بهترین روش برای اصلاح طرح لبخند دانست. اگر مشکل اساسی دندانها کجی، نامرتبی یا فاصله میان دندانها باشد هیچ یک از روشهای اصلاح طرح لبخند به اندازه ارتودنسی نتیجه مثبت به همراه نخواهند داشت.
سفید کردن دندانها (بلیچینگ): اگر مشکل دندان های شما بد رنگ بودن آنهاست بلیچینگ یک روش ارزان برای اصلاح طرح لبخند شما محسوب می شود
ونیر کامپوزیتی: پوشش کامپوزیت ونیر درمانی است که در یک جلسه انجام شده و پوسیدگی، شکستگی یا کمی فاصله میان دو دندان را اصلاح میکند
لمینت: این روکشها در واقع پوستههای نازک تشکیل شده از مواد سرامیکی هستند که بر روی قسمت جلویی دندانها قرار میگیرند.
روکشهای کریستالی: روکشهای دندان که عموما سرامیکی هستند عیوب دندان را پوشانده و موجب زیباتر شدن لبخند فرد میشوند.
اصلاح خط لثه: یکی از مشکلاتی که برخی از افراد با آن مواجه هستند، نمایان شدن بخش زیادی از لثهها به هنگام خندیدن است. اگر نسبت دندانها به لثه نامناسب باشد، شما به درمان اصلاح خط لثه نیاز خواهید داشت.
ایمپلنت: از دیگر انواع روش های اصلاح طرح لبخند میتوان به ایمپلنت اشاره کرد که جای خالی دندانهای از دست رفته را پر میکند.
با کمک روشهای فوق میتوان نقایص دندانهای نامرتب، شکسته و بد رنگ را اصلاح کرد. برای مثال اگر به دنبال یک روش کم هزینه برای اصلاح طرح لبخند هستید، سفید کردن دندانها یا همان بلیچینگ دندان رایجترین روش ها به شمار میرود. اما اگر دندانها دچار شکستگی شده باشند باید از دیگر روشها مانند کامپوزیت یا لمینت کمک گرفت.
ارتودنسی نیز روشی برای مرتب کردن دندانها و از میان برداشتن فاصله میان آنها است. از دیگر مواردی که موجب از بین رفتن زیبایی لبخند میشود، خالی بودن جای یک دندان است! با کاشت دندان یا ایمپلنت دندان از دست رفته را جایگزین کرده و زیبایی را مجددا به لبخند خود باز میگردانید.
دیپ بایت دندان در اصل یک نوع ناهنجاری ساختاری فکین است که نمونه ساده تر آن اوربایت دندان است. در حالت نرمال فکین بالا و پایین با هم هماهنگ بوده و همدیگر را میپوشانند. جز اینکه فک فوقانی چند میلیمتر جلوتر از فک تحتانی است، در حالت عادی هیچ مشکلی متوجه این موقعیت فک ها نیست. اما زمانی که فک بالا نزدیک ۳ میلی متر جلوتر از فک پایین باشد میگوییم که شخص اوربایت دارد.
حال اگر این عدد، بین ۴ تا ۱۰ سانتی متر باشد میگوییم شخص اوربایت شدید یا دیپ بایت دندان دارد. در این مشکل، گاهی اوقات فک بالا به قدری از فک پایین جلوتر است که دندان های فک پایین، از جلو ،به کلی پشت دندان های فک بالا پنهان شده اند.
انواع روش درمان دیپ بایت چیست؟
اولین خط درمان برای اصلاح این اوربایت شدید استفاده از پالاتال اکسپندر یا وسیع کننده های کام است. علاوه بر این دستگاه ارتودنسیریال توربو براکت ها نیز میتوانند در آغاز درمان مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از این دستگاه های ارتودنسی باعث میشود فضا برای رشد دندان های خلفی باز شده و کم کم شدت مشکل کمتر شود.
سایر گزینه های درمان اوربایت شدید
سایر درمان های ارتودنسی ثابت )بریس ها( نیز به درمان دیپ بایت کمک میکنند. اگر مشکل خیلی شدید باشد از بریس ها و برکت های فلزی برای درمان استفاده میشود و اگر مشکل هنوز خیلی کوچک باشد و یا دیپ بایت خفیف باشد میتواند از ارتودنسی متحرک و نامرئی مانند اینویزیلاین ها نیز برای درمان استفاده کرد.
درمان اوربایت شدید تنها محدود به برگرداندن فک ها و دندان ها به حالت طبیعی نیست بلکه نیاز به پروسه های زیبایی نیز وجود دارد. زیرا دیپ باعث ایجاد آسیب به دندان ها میشود و برای ترمیم دندان ممکن است نیاز به روش های دندانپزشکی ترمیم و زیبایی از جمله انواع ونیر دندان (انواع لمینت دندان، ونیر کامپوزیت و …)، تاج و … باشد.
علت دیپ بایت چیست؟
به طور کلی در اغلب موارد اوربایت و نمونه شدیدتر آن ژنتیکی هستند و از والدین به ارث برده میشود. به عبارتی اگر شما در خانواده خودتان شخصی میشناسید که اوربایت شدید دارد احتمالا در نسل های آینده شما هم، چنین چیزی رخ دهد. مشکلات ژنتیکی در برخی افراد باعث میشود که فک بالا زودتر رشد کرده و بزرگ شود و یا اینکه فک پایین از نظر رشد بسیار کند است.
به طور کلی مهمترین علت ایجاد اوربایت شدید دندان عبارتند از:
بزرگ بودن غیرطبیعی فک بالا
بزرگ بودن اندازه و سایز دندان های فک بالا
عدم تشکیل صحیح فک طی دوره رشد استخوانی
میکیدن پستانک و انگشت بعد از دوره شیرخوارگی
عادت به جویدن اشیاء سفت و سخت مانند ناخن، یخ، مداد و ..
اگر از ظاهر دندان های خود راضی نیستند و با تغییر رنگ دائمی، کج، کوتاه یا بلند بودن دندان و مسائلی از این دست مواجهید، ونیر کامپوزیت می تواند برای شما یک روش ایده ال برای اصطلاح طرح لبخند باشد. در این مقاله هر آنچه که باید درباره این پوسته ها و لایه های نازک بدانید را پیدا خواهید کرد.
ونیر دندان چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم وارد مبحث ونیر کامپوزیت شویم، ابتدا لازم است که با ونیر دندان آشنا شوید. ونیر یک پوسته نازک و معمولا همرنگ دندان است که جهت زیبایی بهتر دندان ها و پنهان کردن مشکلات و عیوب ظاهری آن ها، به سطح جلوی دندان متصل می شوند. برخلاف تصور برخی از افراد، ونیرها روکش دندان نیستند و با روکش فرق دارند. چندین نوع ونیر دندان وجود دارد که دو نمونه مشهور از آن ها، ونیر کامپوزیت ولمینت دندان است. در این مقاله درباره نوع اول مطالبی خواهید خواند.
ونیر کامپوزیت چیست؟
همانطور که گفته شد، کامپوزیت ونیر یا (composite veneers) نوعی ونیر است. در اصل این ونیرها، پوسته ها و لایه های بسیار نازک ساخته شده از رزین کامپوزیت هستند که به سطح جلوی دندان ها متصل می شوند. بنابراین نامگذاری آن ها مستقیما اشاره به جنسشان و ماده ای که از آن ساخته می شود دارد.
کاربرد این ونیرهای چیست؟
از این ونیرها برای اصطلاح طرح لبخند یا طراحی آن و به منظور برطرف کردن موارد زیر استفاده میشود:
لکه های روی دندان
تغییر رنگ دائمی دندان ها
وجود فاصله بین دندان ها
کج بودن دندان
کوتاه یا بلند بودن یک یا چند دندان
دندان لب پر شده
دندان ترک خورده
دندان شکسته
تفاوت بین کامپوزیت ونیر با و لمینت دندان چیست؟
هر چند که هر دو نوعی ونیر هستند و هم شکل و هم رنگ دندان نیز هستند، اما تفاوت هایی نیز با هم دارند. برخی از تفاوت های این دو در ادامه توضیح داده شده است.
کامپوزیت دندان معمولا از چندین لایه سفت شده ساخته می شوند به عبارتی آن ها چندلایه هستند اما لمینت دندان تنها یک لایه نازک و کم ضحامت است که به صورت منحصربه فرد برای هر دندان ساخته می شود.
کامپوزیت ونیر اغلب به عنوان یک راه حل موقت و کوتاه مدت برای اصطلاح طرح لبخند استفاده می شود درحالی که لمینت دندان یک راه حل طولانی مدت است. لمینت ها در صورت مراقبت اصولی 10 تا 20 سال دوام دارند.
درحالی که کامپوزیت دندان عمر کمتری دارد و میتوان آن ها را پس از مدتی برداشت اما لمینت دندان باید همیشه به دندان ها متصل باشد و برگشت ناپذیر است.
قیمت لمینت دندان به نسبت قیمت کامپوزیت بسیار بیشتر است.
ایمپلنت دندان دارای انواع مختلفی است. یکی از انواع ایمپلنت ها، ایمپلنت فوری است. ایمپلنت های فوری از لحاظ تکنیک و شرایط کارگزاری متفاوت از ایمپلنتهای دیگر هستند که به این معنی است که اگر طول و عرض استخوان مناسب باشد و چگالی استخوان ایدهآل باشد, نیازی نیست سه ماه صبر کرد تا ایمپلنت را داخل فک قرار داد. می توان در همان روز جراحی پایه های ایمپلنت فوری را در داخل فک قرار داد. یعنی, بعد از سه یا پنج ماه, دست ایمپلنت نهایی جای ایمپلنت موقتی را میگیرد.
مزایای استفاده از ایمپلنت فوری
ایمپلنتهای فوری عمدتاً برای دندانهای جلویی مورد استفاده قرار می گیرند که در زیبایی چهره بیمار نقش اساسی را ایفا می کنند. با توجه به اهمیتی که دندان های جلو در زیبایی فرد دارند نیاز است سریعا جایگزین شوند. در دندان پیشین یا همان کرسی, ما این کار را تنها در صورتی انجام میدهیم که گروهی از دندان ها از بین رفته باشند.
در مورد دندان های کرسی اگر دندان از دست رفته به صورت تک دندان باشد، توصیه نمیشود این کار را با وجود فشار ۶۰ N انجام دهید, تمام این شرایط در ابتدا توسط پزشک برای بیمار شرح داده می شود و این بیمار است که می تواند از بین روش های مختلف یکی از روش ها را انتخاب کند.
لازم به ذکر است که یک پروتز ثابت بسیار قوی است میتواند برای طول عمر ۱۵ تا ۲۰ سال ساخته شود، و به این دلیل که ایمپلنت هنوز به طور کامل در فک نیست، این فشار را نمیتوان برای استخوان اعمال کرد و یک پروتز موقت مورد نیاز است. تا استخوان به طور کامل التیام یابد.
یک فایده دیگر استفاده از ایمپلنت فوری قابلیت سایش بالای آن است که باعث میشود فشار ناشی از جویدن به خود پروتز وارد شود و بنابراین فشار به ریشه دندان یا همان ایمپلنت اصلی وارد نشود.
مورد دیگر استفاده از کاشت سریع زمانی است که تعداد زیادی از دندانهای مجاور هم از بین رفته باشند. در این صورت کل ناحیه در همان روز عمل جراحی و با یک پروتز موقت به هم متصل می شوند. ایمپلنت ها در این روش به هم متصل و مارپیچ هستند، که به طور خودکار به تثبیت ریشهها کمک میکنند و از جا به جایی احتمالی ایمپلنت ها جلوگیری می شود. بنابراین با وجود این شرایط، میتوان امیدوار بود که ریشهها در جای خود باقی بمانند. و پس از گذشت سه یا پنج ماه که لثه به شکل نهایی خود می رسد و می توان ایمپلنت دائمی را داخل لثه قرار داد.
اغلب افرادی که تصمیم میگیرند دندان یا دندان های از دست رفته خود را با کمک ایمپلنت دندان جایگزین کنند از مراحل و روال اینکار اطلاعات زیادی ندارد و به همین جهت ممکن است از این پروسه هراس داشته باشند، و یا به دلیل بی اطلاعی از آن، در تصمیم گیری دچار مشکل شوند.
گام اول: مشاوره رایگان و ارزیابی دقیق
متخصصین ایمپلنت در این جلسه محل دقیق کاشت را مشخص کرده و درباره وضعیت مراجعان، نحوه جراحی، مراحل و نکات پیرامون آن اطلاعات کاملی ارائه می دهند.
گام دوم: انجام پروسه های دندانپزشکی خاص (در صورت نیاز و بر حسب ضرورت)
این مرحله البته برای همه مراجعان و بیماران نیست و تنها برخی از آن ها نیاز به این گام دارند. برخی از مراجعان ممکن است مشکلات خاصی در ناحیه دهان و دندان یا در (سلامت عمومی) خود داشته باشند.
آن ها باید ابتدا تمام مشکلات موجود را برطرف کنند و پس از برطرف شدن مسائل، مراحل بعدی آغاز شود. به عنوان مثال ممکن است برخی مراجعان مشکل بیماری لثه (ژنژویت یا پریودنتیت) داشته باشند. تا بیماری لثه بهبود کامل پیدا نکند نمی توان کاشت ایمپلنت را شروع کرد. یا مثلا ممکن است نیاز به کشیدن دندان باشد و باید پیش از عمل اینکار انجام داده شود.
گام سوم: آغاز جراحی برای کاشت ایمپلنت دندان
اگر دو مرحله قبل با موفقیت به اتمام برسد نوبت به آغاز جراحی خواهد رسید. دنتال در این مرحله ایمپلنت با روش جراحی و با برش دادن بافت لثه و دریل کردن استخوان فک کاشته می شود. پس از کاشته شدن ایمپلنت داخل استخوان، بافت لثه بخیه می شود.
بیمار باید صبر کند تا ایمپلنت در محل استخوان ثابت شود و فرآیند استخوان سازی پیرامون آن صورت بگیرد تا کاملا استخوان به ایمپلنت جوش بخورد. در این مدت بافت لثه نیز ترمیم خواهد شد.
مدت زمان عمل نیز بسته به تعداد ایمپلنت ها متفاوت خواهد بود. اما به طور میانگین هر واحد ایمپلنت حدود 1 ساعت کاشته می شود.
گام چهارم: سپری کردن دوره بهبودی
پس از کاشته شدن ایمپلنت دندان، 4 تا 6 ماه طول خواهد کشید تا به استخوان جوش بخورد و فک و لثه ترمیم شوند. بیمار باید در این مدت چند جلسه به کلینیک مراجعه کند تا توسط متخصصان ارزیابی شود و اطمینان حاصل شود که وضعیت ایمپلنت خوب است و بیمار در سلامت کامل به سر می برد.
گام آخر: انتخاب نوع روکش برای ایمپلنت کاشته شده
پس از بهبودی کامل اکنون می توانیم روکش را بر روی پایه ایمپلنت دندان قرار دهیم. بیمار باید یک جلسه به کلینیک مراجعه کند و بعد از ارزیابی نهایی، نوع روکشی که باید روی ایمپلنت سوار شود مشخص شده و پروسه به اتمام می رسد.